Τετάρτη 11 Απριλίου 2012


ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Προσκεκλημένοι στην Ελλάδα του Αλεξανδρίδη Χρηστάκη οι κο. Γουσεϊνοφ Μαγκομέντ και κο. Γιουσούποβ Μαϊρμπεκ καθώς ο γιατρός Τεμπίεβ Ουμάρκαι ο τεχνικός διευθυντής της Ρωσικής ομοσπονδίας Πάλης κο. Καζίεβ Άλαν.



Καρακούτης Στέφανος (πρωταθλητής Ελλάδος στην Ελευθέρα πάλη), Σιδηρόπουλος Χρήστος (προπονητής εθνικής Ελλάδος), Καζίεβ Άλαν (τεχνικός Διευθυντής), Τεμπίεβ Ουμάρ (Ιατρός Εθνικής Ρωσίας) Αλεξανδρίδης Χρηστάκης (αρχιπροπονητής Εθνικής Ρωσίας), Συμεωνίδης Σίμος, (Μέλος του Δ.Σ. Δίας Αχαρνών), Γουσεϊνοφ Μαγκομέντ (1ος προπονητής εθνικής Ρωσίας), Γιουσούποβ Μαϊρμπεκ (αρχιπροπονητής Εθνικής Ρωσίας).
Ο κο. Γουσεϊνοφ Μαγκομέντ πρώτος προπονητή της εθνικής Ρωσίας ο οποίος από την θέση του αρχηπροπονητή της εθνικής Ρωσίας προήχθη σε πρώτο προπονητή της εθνικής ομάδος μόλις 6 μήνες πριν από τους ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, όταν για λόγους υγείας αναγκάστηκε να αποχωρήσει ο Χ. Τεντέεβ.
Πρώτος μας συνομιλητής ο κος Γουσεϊνοφ Μαγκομέντ
Ερώτηση :  Τι είδους ευθύνες αναλαμβάνεται αποδεχόμενος την θέση του πρώτου προπονητή της εθνικής Ρωσίας?   
Γουσεϊνοφ Μαγκομέντ : Αποδεχόμενος αυτή τη θέση όλες οι ευθύνες της ομάδος είναι επάνω μου, και ειδικά τώρα που βρισκόμαστε στο τέλος του ολυμπιακού κύκλου, μόλις έξι μήνες πριν από τους ολυμπιακούς αγώνες, τονίζοντας το γεγονός ότι δεν έχουν πάρει ακόμα την πρόκριση για τους Ο.Α. του Λονδίνου.
Αν είχα αναλάβει από την αρχή του ολυμπιακού κύκλου θα είχα εφαρμόσει άλλο προπονητικό κύκλο με βάση την εμπειρία που έχω αποκομίσει από την θέση του προπονητή στην περιφέρεια του Dagestan η οποία είναι μία από τις καλύτερες σχόλες πάλης στην Ρωσία αλλά θα τολμούσα να πω και παγκοσμίως έχοντας αναδείξει μεγάλους αθλητές.
Ερώτηση: Ποιοι οι άμεσοι στόχοι σας? 
Γουσεϊνοφ Μαγκομέντ : Πρώτος στόχος μας στην παρούσα φάση είναι η πρόκριση των δύο αθλητών μας στις κατηγορίες των 74 και 96 κιλών αντίστοιχα, εν συνεχεία δεύτερος στόχος μας η άρτια οργάνωση του Ρωσικού πρωταθλήματος όπου από τα αποτελέσματα των αγώνων αυτών θα αναδειχθεί ο αθλητής που θα μας εκπροσώπηση στους Ο.Α. τον Αύγουστο και τέλος να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της εθνικής ομάδας απρόσκοπτα και χωρίς τραυματισμούς εν οψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ερώτηση : Ποιοι οι στόχοι σας στους Ολυμπιακούς Αγώνες?
Γουσεϊνοφ Μαγκομέντ : Από την προετοιμασία μας θα εξαρτηθεί και η παρουσία της ομάδος στους Ολυμπιακούς Αγώνες αν όλα πάνε όπως τα έχουμε προγραμματίσει ο στόχος είναι όλοι οι αθλητές μας να κατακτήσουν ένα μετάλλιο από τα οποία τα τρία να είναι χρυσά.
Ερώτηση : Ποιος ο λόγος της επισκέψεως σας στην Ελλάδα?
Γουσεϊνοφ Μαγκομέντ : Βρήκα λίγο χρόνο μετά το πρόσφατο πρωτάθλημα Ευρώπης για λίγη ξεκούραση και επέλεξα την Ελλάδα όπου είναι ο καλύτερος προορισμός γι’ αυτό το σκοπό.
Έχετε μια πανέμορφη χώρα που έχει τα πάντα, πολύ καλό καιρό, καλό φαγητό,  απίστευτες ομορφιές και κυρίως έχει πολιτισμό ,έμεινα κατάπληκτος από την επίσκεψη μου στην Ακρόπολη βλέποντας αυτό το κόσμημα του πολιτισμού έχω εντυπωσιαστεί από τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων.
Με λυπεί όμως το γεγονός  ότι ένας λαός όπως οι Έλληνες δεν μεγαλουργούν σήμερα όπως οι προγονοί σας και βρισκόσαστε σε τέτοια δίνη θέση.
Ερώτηση : Είχατε κάποια συνάντηση με τους παράγοντες της Ελληνικής πάλης?
Γουσεϊνοφ Μαγκομέντ : Επιθυμία μου ήταν να συναντήσω το πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης, αλλά λόγο του περιορισμένου μου χρόνου δεν ήταν δυνατόν, ευελπιστώ την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ την Ελλάδα να συναντήσω τον πρόεδρο της Ε.Ο.Φ.Π.
Ερώτηση : Πως βλέπετε την κατάσταση που επικρατεί στη  Ελλάδα στον τομέα του αθλητισμού?
Γουσεϊνοφ Μαγκομέντ : Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τον αθλητισμό, πρέπει να τον διατηρεί ως κόρη οφθαλμού, κυρίως στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη αθλητισμού και η ενασχόληση όλων των Ελλήνων με αυτόν, και βεβαίως η ανάπτυξη του σε υψηλό επίπεδο, πάντα με την αρωγή και τη βοήθεια της πολιτείας, δεν είναι πάντα αυτοσκοπός η κατάκτηση ενός μεταλλίου αλλά η καλή και αξιοπρεπείς παρουσία της χώρας σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, αυτή η παρουσία αντικατοπτρίζει ένα υγιές έθνος και δημιουργεί μια ψυχική ανάταση στους πολίτες του κράτους.
Δεν αρμόζει στο Έλληνα ο οποίος είναι ο δημιουργός της πάλης - ένα άθλημα κατεξοχήν Ελληνικό με παρουσία σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την αρχαιότητα ως σήμερα - αλλά και του αθλητισμού γενικότερα να μην είναι παρόν με αξιώσεις σε όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες έτσι ώστε οι αθλητές μου αναζητώντας τον δύσκολο αντίπαλο να τον βρίσκουν στο πρόσωπο του Έλληνα αθλητή όπως συμβαίνει την τελευταία τριετία με τον Αρζουμανίδη Ιωάννη.
Η χώρα σας έχει τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες που έχω συναντήσει, η Ελληνική κουζίνα από τις υγιεινότερες του κόσμου και βεβαίως η Ιστορία και η πολιτιστική σας κληρονομία λειτουργούν ως εφαλτήριο για την κατάκτηση υψηλών επιδόσεων (Ολυμπιακών μεταλλίων) με τέτοιες συνθήκες μπορώ άνετα να σας πω ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε 7 χρυσά μετάλλια στην πάλη.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τον ομοσπονδιακό προπονητή της Ελευθέρας Πάλης κο. Σιδηρόπουλο Χρήστο για την ευκαιρία που είχαμε να μιλήσουμε αλλά και για την  πρόσκληση στο διεθνές τουρνουά «Ολύμπια» που εντάχθηκε από φέτος στο αγωνιστικό ημερολόγιο της FILA και υπόσχομαι ότι θα είμαστε παρόν (αναμένοντας βέβαια και την επίσημη πρόσκληση της ομοσπονδίας σας).
Και τέλος ευχηθώ στο λαό της Ελλάδος να τελειώσει σύντομα αυτή η δοκιμασία που περνά (οικονομική κρίση ) έτσι ώστε να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη του Έλληνα.

Αλεξανδρίδης Χρηστάκης (αρχιπροπονητής Εθνικής Ρωσίας), Γουσεϊνοφ Μαγκομέντ (1ος προπονητής εθνικής Ρωσίας), Γιουσούποβ Μαϊρμπεκ (αρχιπροπονητής Εθνικής Ρωσίας), Καζίεβ Άλαν (τεχνικός Διευθυντής), Τεμπίεβ Ουμάρ (Ιατρός Εθνικής Ρωσίας).




Στην συνέχεια μας μίλησε και ο Γιουσεϊνοφ Μαγκομέντ (αρχηπροπονητής της εθνικής Ρωσίας) του θέσαμε κάποια ερωτήματα σχετικά με τις νέες του αρμοδιότητες.
Ερώτηση : Ποια η θέση σας στην ομάδα?
Γιουσούποβ Μαϊρμπεκ : Είμαι ένας εκ των αρχηπροπονητων με κύρια αρμοδιότητα την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των αθλητών μας σε τεχνική, τακτική αλλά και την φυσική κατάσταση. Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση μόλις δυο μήνες μετά την αλλαγή στην δομή της προπονητικής ομάδας της χώρας μας.
Ερώτηση : Ποια η προηγούμενη θέση σας και που έχετε εργαστεί στον παρελθόν?
Γιουσούποβ Μαϊρμπεκ : Πριν αναλάβω αυτήν την θέση ήμουν Πρώτος προπονητής στην περιφέρεια του Dagestan μια από τις καλύτερες σχολές πάλης στο κόσμο, στο παρελθόν βέβαια έχω εργαστεί στην Εθνική Μογγολίας από το 1985 έως το 1989, στην εθνική  της Ν. Κορέας από το 1996 έως το 2000 και από το 2001 έως και σήμερα στην περιφέρεια του Dagestan.
Ερώτηση :  Σε ποια χώρα ήταν ευκολότερο το προπονητικό σας έργο?
Γιουσούποβ Μαϊρμπεκ : H ανάπτυξη της πάλης και η επίτευξη υψηλών – στόχων προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις περιοχές που υπάρχει παραδοσιακή πάλη όπως είναι η Γεωργία, η Μογγολία η περιοχή της Γιακουτεία στη Ρωσία και βεβαίως η Ελλάδα η οποία είναι η γενέτειρα της πάλης.
Η πάλη στην Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες και είναι εύκολη η ανάπτυξη της, βεβαία μονό στηριζόμενη στην παράδοση δεν είναι εφικτοί οι υψηλοί στόχοι χρειάζεται και την στήριξη της πολιτείας, σε τομείς όπως είναι η οργάνωση αγώνων, προετοιμασία των αθλητών, η ένδυση των ομάδων και βεβαίως η συμμετοχή των αθλητών σε αγώνες και προετοιμασίες του εξωτερικού. 
Ερώτηση :  Που αποδίδεται την ανάπτυξη της πάλης και γενικά του αθλητισμού στην χώρα σας?
  Γιουσούποβ Μαϊρμπεκ : Ο λόγος είναι ότι η πάλη και γενικά ο Ρωσικός αθλητισμός στηρίζεται από την πολιτεία, ιδιαίτερα η πάλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του Ρώσου πρόεδρου κο Β. Πούτιν.
Να σας πληροφορήσω ακόμα ότι η Ρωσική Βουλή είναι στελεχωμένη κατά 30% από αθλητές υψηλού επιπέδου κυρίως Ολυμπιονίκες όπως: η Καμπάεβα ρυθμική γυμναστική, στην πάλη ο Καρέλιν, Χαντάρτσεβ, Φαντζάεβ, στο χόκεϋ ο Τριετάκ, στο καλλιτεχνικό πατινάζ ο Σιχρουλίτζε, στις παγοδρομίες η Ζούροβα, στην ενόργανη γυμναστική η Χόρκινα, και πολλοί άλλοι, έκτος από τους πρώτους ολυμπιονίκες υπάρχουν οι παγκόσμιοι πρωταθλητές, πρωταθλητές Ευρώπης , όλοι αυτοί στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τον αθλητισμό στην Ρωσία.
Από αυτό εδώ το βήμα θέλω να κάνω ένα κάλεσμα στους Έλληνες ιθύνοντες να στηρίξουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό γιατί ο υψηλός δείκτης στον αθλητισμό μιας χωράς είναι ανάλογος με τον ψυχολογικό και οικονομικό επίπεδο της.
Σας ευχαριστώ ελπίζω να τα πούμε πάλι το καλοκαίρι στα «Ολύμπια»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου